SPOTPRENT VAN WELEER: LOUIS RAEMAEKERS; spotprenttekenaar ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, met een prijs van 12.000 mark op zijn hoofd.
Je ziet hier een spotprent uit De Telegraaf van 1915. Veel mensen weten dat de Telegraaf in de Tweede Wereldoorlog de kant van Hitler Duitsland koos, echter was de krant in de Eerste Wereldoorlog fel anti-Duits. Dat werd niet door iedereen in dank afgenomen. Vooral de politieke prenten van hun vaste tekenaar Louis Raemaekers deden veel stof opwaaien. Het kwam zelfs zover dat de procureur-generaal van het gerechtshof in Den Haag in 1915 boekhandelaren vroeg om geen platen van hem in boekwerken, prenten of prentbriefkaarten meer uit te stallen in de etalages of in de winkel. Volgens dagblad Trouw waren het zelfs aanstootgevende platen.
Aanvankelijk was hij slechts tekenleraar op onder andere de Rijkslandbouwschool, waar hij via karikaturen van de hoogleraren in het illustreren van kinderboeken terecht kwam. Vervolgens bij het Algemeen Handelsblad als politiek tekenaar, waarna hij na drie jaar overstapte op De Telegraaf, waar hij in het eerste oorlogsjaar met zijn tekeningen de regering meermalen in moeilijkheden bracht, om de neutraliteit te kunnen handhaven.
De Duitse gezant zette zelfs een bedrag van 12.000 mark op zijn hoofd, wat Louis ertoe bracht de Duitse soldaten aan de grens uit te dagen en aan de Nederlandse grenswachten vroeg of zij 12.000 mark wilden verdienen door hem over de grens te gooien. Het incident liep met een sisser af.
Ook internationaal trokken zijn prenten de aandacht. In 1915 werd er een grote tentoonstelling in Londen georganiseerd en verhuisde hij naar Engeland, waarna zijn tekeningen in 18 landen werden verspreid in albums. Op speciaal verzoek van de Engelse en Amerikaanse regering reisde hij in 1917 door de Verenigde Staten om de publieke opinie te beïnvloeden ten gunste van Amerikaanse deelname aan de oorlog. Zijn prenten verschenen dagelijks in honderden kranten en hij werd uitgeroepen tot ‘the most famous cartoonist in the world’. Hij werd ontvangen door president Woodrow Wilson, door oud-president Theodore Roosevelt nadat hij eerder al ontvangen was door de Franse president Raymond Poincaré, de Engelse premier en het Engelse hof.
Feit is dat hij als enige privépersoon invloed heeft gehad op het verloop van de oorlog, al heeft hij in zijn geboorteland pas zijn verdiende erkenning gekregen toen hij 80 was en al jaren met pensioen.’
‘
Reacties
Een reactie posten