Doorgaan naar hoofdcontent

OUD & WIJS Timmerman, ofwel ‘het werk prijst zijn meester"

OUD & WIJS 

Timmerman, ofwel ‘het werk prijst zijn meester". 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.


De bekendste timmerman ter wereld is natuurlijk Jozef, de pleegvader van Jezus. Of hij veel van zijn kennis aan zijn zoon heeft kunnen overdragen is niet bekend. Die zat als kind al graag in de tempel om te discussiëren met de Schriftgeleerden. Discussies scherpen de geest, tenslotte. Op latere leeftijd is hij ook meer een visser geworden dan een timmerman. Altijd makkelijk als je als visser over water kunt lopen en stormen tot bedaren kunt brengen. Of er veel spreuken uit die tijd zijn overgeleverd over timmeren of vissen, weten we ook niet. Spreuken genoeg in de Bijbel, maar hier gaat het allereerst over het timmervak.


Wie als timmerman een beetje succes wil hebben, dient over een goed oog en een vaste hand te beschikken. Niet alleen bij het zagen en meten, maar ook bij het timmeren zelf. Wie scheef slaat beschadigt daarmee zijn (of haar) werkstuk. Een spijker dient men rechtstandig in het hout te slaan, en dat kan alleen als men die spijker recht op de kop slaat. Wie de spijker op zijn kop slaat, doet dus precies wat nodig of noodzakelijk is om het doel te bereiken.


Voor het industriële tijdperk, moesten alle spijkers met de hand gesmeed worden, die waren dus waardevol. Wanneer er spijkers vielen op de scheepstimmerwerf, loonde het om die te gaan zoeken, liefst bij laag water, dat was makkelijker. Tegenwoordig worden spijkers machinaal gemaakt en zijn veel goedkoper geworden. Een kromme spijker hoeft uit zuinigheidsoverwegingen niet meer rechtgeslagen te worden om hem nogmaals te kunnen gebruiken. Wie nu nog spijkers gaat zoeken op laag water doet dan iets wat overbodig en nutteloos is.


Wie in vroeger tijden een vak wilde leren, ging bij iemand in de leer en werkte zich op, van bijvoorbeeld krullenjongen tot leerling, tot gezel, en als men dacht klaar te zijn legde men zijn meesterproef af. Het kon jaren duren voor men zover was, en sommigen reisden stad en land af om bij verschillende meesters de kneepjes van het vak te leren. Als het dan zover was, mocht men zich na de proef ook meester noemen en zelf personeel in dienst nemen en opleiden. Elk werkstuk moest getuigen van de vaardigheden van de maker, en men zei dan ook: ‘het werk prijst zijn meester’, wanneer dat geslaagd was.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Een huis, een muur, een deur of raam dienen allemaal recht te staan. Anders vallen ramen en deuren steeds open. Of dicht. Ze staan allemaal loodrecht. Dat heet zo, omdat de timmerman een touwtje met een gewicht, het schietlood, gebruikt om te zien of alles recht staat. Een goede timmerman kan, als de eerste paal recht staat, op het oog alle andere palen recht zetten. Dat heet dan zichten. Maar als je een verkeerde klap geeft kan alles uit het lood geslagen worden en is vervolgens niets meer recht. Iets wat eerst goed was, kan dus door een onverwachte gebeurtenis iemand in het ongerede brengen en dat is meestal niet leuk.


Elke klus en elk werkstuk heeft zijn eigen materiaal nodig. Daarom gebruikt de timmerman voor het ene klusje tropisch hardhout; om een weerbestendig raamkozijn te maken, bijvoorbeeld, en voor een vloer bijvoorbeeld slijtvaste grenen vloerdelen en voor een simpel kistje zacht vurenhout. De eisen die aan het materiaal gesteld worden bepalen welke houtsoort men neemt. Een drempel is bijvoorbeeld vaak van beukenhout. En daarom zegt het spreekwoord: niet elk hout is timmerhout. Wie daar geen rekening mee houdt, kan de plank flink misslaan en moet opnieuw beginnen! 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Het bijzondere woord: Hartstocht!

  Het afgelopen seizoen bespraken Louis en Sophie wekelijks een woord van weleer in hun uitzendingen. Je kunt ze hier nog eens nalezen.      In deze rubriek onderzoeken wij de herkomst van woorden in het Nederlands, oftewel de etymologie. Die zou vrijwel zeker niet bestaan in zijn huidige vorm zonder het werk van Cornelius Kiliaan, Cornelis van Kiel, die zijn Brabants dialect vergeleek met andere gewesten en talen in het 16 e -eeuwse Etymologicum Teutonicae Lingua, waarvan de 3 e editie in 1599 verscheen.         Het woord van deze week is HARTSTOCHT: een zelfstandig naamwoord dat wordt omschreven als ‘passie’. Een samenstelling van ‘hart’’ met ‘tocht’ in de zin van ‘trek’ of ‘begeerte’, zoals in het vroegnieuwnederlandse ‘een onkuise toghte des herten’.     Ontstaan uit het Latijnse passio , naast andere combinaties als ‘herts- treck ’’ dat wij bij genoemde Kiliaan terugvinden in 1599.       We zien het ook in het woord ‘tochtig’. Dat is niet alleen e...
  OUD & WIJS Herkenningszinnen                                       Vandaag meende ik een nieuw Nederlands woord te hebben bedacht: ‘herkenningszin’. Het moest een vertaling zijn van het woord ‘ catchphrase ’, een woordje of zin, door een persoon in muziek, toneel, theater, film of televisie gebruikt als… nou ja, herkenningszin. De Googlevertaling van catchphrase bleek ‘slogan’ te zijn. Dat is om te beginnen niet echt Nederlands en dekt de lading niet, naar mijn mening. Een slogan is ook wat mensen roepen bij een demonstratie, zoals ‘M.E.! Weg ermee!’ of ‘Stop fossiele brandstof, NU!’. Dat zijn slogans. ‘ Hamsteréééén !’ is een beetje van allebei. Maar wie schetst mijn verbazing: herkenningszin was al bedacht! Al heeft het Van Dale nog niet gehaald, h et staat in allerlei wetenschappelijke verhandelingen en heeft ook met IT te maken. De eerste teleurstelling van...

FOTO VAN WELEER 28 juni 1965 Beatrix verloofd met Claus von Amsberg

  Het was een van de meest bekeken foto’s van 1965: het beeld waarop prinses Beatrix gearmd door de tuin van kasteel Drakesteyn liep met een onbekende man. Er werd een heuse klopjacht ingezet om achter de identiteit van de man te komen. De foto was gemaakt door freelance fotograaf John de Rooy, die met Haagse Post-verslaggever Eelke de Jong in de bosjes rond het kasteel had gelegen. Hij had al tweemaal afgedrukt, toen het jonge paar weer vanachter een boom tevoorschijn kwam. De Rooy drukte weer af, maar het geluid van de motordrive van de camera werd gehoord en haastig blies het paar de aftocht.   Het duurt dagen voordat er duidelijk wordt wie er met de prinses in de tuin liep. Beatrix weigert zijn naam te noemen, de koningin is boos en verontwaardigd dat haar dochter niet met rust gelaten wordt, zeker bij zo’n belangrijke beslissing als wie haar echtgenoot zou kunnen worden. Ondanks aandringen bij de minister-president, KVP’er Jo Cals, door de hoofdredacteur van De Tele...