RECEPT VAN WELEER
Aspergequiche met geitenkaas
Sophie, de 1e huishoudster van mevrouw Belle de Fleurdelis, vond dat het wel weer eens tijd was voor een stevige kop koffie met iets lekkers erbij. Ze had tenslotte de hele morgen al mevrouw geholpen met het opnieuw arrangeren van alle boeken in de salonbibliotheek. Zo nu en dan kreeg Belle het op de heupen en moesten alle boeken in de bibliotheek op een andere manier in de grote mahoniehouten kasten geplaatst worden. De ene keer op alfabetische volgorde van de schrijver, wat een logische volgorde was, volgens Sophie. Maar mevrouw dacht daar regelmatig anders over. Dan had zij iets gelezen, of gezien bij één van haar gesoigneerde vriendinnen.
Zo was er
een tijd geweest dat alle boeken op kleur van de kaft werden gesorteerd, beginnend
linksboven in de eerste kast aan de linkerkant met boeken met witte kaft, naar
zwart gekafte boeken rechtsonder in de meest rechtse kast in de salon. Een
waarachtige regenboog aan gekleurde kaften, waar je van kon genieten wanneer je
in het midden van de salon staand, je langzaam om je as draaide. Maar die
volgorde beviel ook niet. Er stonden grote boeken naast kleine boekjes. Dat was
mevrouw na verloop van tijd een doorn in het oog. Dus maar weer veranderd en
alle boeken op alfabetische volgorde van titel geplaats. Ook een te verdedigen
keuze. Je herinnerde je tenslotte sneller een titel dan de schrijver. En voor
Sophie was het een mooie gelegenheid om alle boeken weer eens flink af te
stoffen.
Maar dat was nu achter de rug en was het tijd voor koffie en een versnapering. Toen zij de keuken binnenstapte zag zij de chef-kok van mevrouw, de Fransman Louis, tot aan de ellebogen in een deeg aan het kneden. ‘Wat ben je aan het maken, Louis?’, was haar nieuwsgierige vraag. ‘Het is een bladeren deeg voor een quiche d’asperge.’ Daar begreep de huishoudster niets van. ‘Kies van wat?’, was de nieuwe vraag. ‘Un quiche is een hartige taart die gevuld wordt met een mengsel van ei, kaas, kruiden en in dit geval asperges. Dat is een oude groente die al op afbeeldingen in Mesopotamië en in de piramides te zien zijn. Zij zijn via Italië in la douce France terecht gekomen en sinds kort ook in Hollande sinds eind 19e eeuw. Zeker in het noorden van de provincies Limburg en Brabant zijn daar goede mogelijkheden voor, gezien de arme zandgrond. Daar groeit weinig, behalve asperges! Ze kunnen wit, groen of paars zijn.’ Sophie kon zich er geen voorstelling van maken. Wie schetst haar verbazing toen zij na haar stukje quiche ging plassen!?
Gelukkig is er tegenwoordig diepvriesbladerdeeg.
- Laat de plakjes ontdooien en vergeet niet de plastic velletjes te verwijderen! Snijd de onderste paar centimeter van de asperges en schil, indien nodig, de dikste witte asperges. Blancheer ze een minuut of 4 in kokend water.
- Van een metalen bakvorm de bodem bedekken met bakpapier en de randen invetten. Een keramieken bakvorm alleen invetten. Bekleed de bakvorm met de plakjes bladerdeeg en druk de randen goed aan.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met paneermeel om de quiche minder nat te maken.
- Klop eieren, kookrook of roomkaas in een kom los en voeg de kruiden, specerijen en citroen toe. Doe hier ook de uienringen bij en de helft van de stukjes geitenkaas.
- Leg een laag asperges in de vorm en giet de helft van het eiermengsel er overheen. Dan nog een laag asperges en de rest van het eimengsel.
- Strooi de rest van de geitenkaas er over en laat hem drie kwartier bakken in een op 180 graden voorverwarmde oven. Als hij goudbruin is van boven is hij klaar.
Reacties
Een reactie posten