RECEPT VAN WELEER Bierstoofpot
Sophie, de 1e huishoudster van mevrouw Belle de Fleurdelis kwam op haar oude vertrouwde stalen ros de hoek omgefietst van de villa van Weleer. Daar was de keukendeur van de villa waar de Franse chef-kok Louis de scepter zwaaide. Ze stopte, stapte af en zette de fiets tegen de keukenmuur. Haar oog viel op een krat lege bierflesjes naast de keukendeur. Dat was een beetje vreemd, ze kende Louis niet als iemand die in een dag, of zelfs twee, een hele krat bier leegdronk. Daar moest zij het hare van weten! Door de ruitjes in de keukendeur zag zij hem bezig aan de grote tafel in het midden van de keuken.
Nadat zij naar binnen was gestapt vroeg ze de chef: ‘Zo, Louis, heb je een feestje gehad? En ik was niet uitgenodigd?’ ‘Quoi? Waar heb je het over?’, de kok keek haar wat onnozel aan. ‘Een hele krat bier leeggemaakt en ik weet van niets!’, was het antwoord. Er ging de chef een lichtje op: ‘Ah, naturellement! Dat is van eergisteren, 23 april is de Tag des Deutschen Bieres, dus mevrouw had gevraagd of ik een menu wilde samenstellen met gerechten die allemaal met bier werden bereid. Ze had een paar vrienden uitgenodigd om het te vieren. Een traditie die zij van haar vader had geërfd, nadat die de twee gele diamanten van de Graf von Donnersmarck had gestolen.’ *
‘Op 23 april 1487 kondigde koning Wilhelm IV van Beieren het ‘Reinheitsgebot’ af, wat aangaf dat bier alleen met gemoute gerst, water, hop en gist gebrouwen mocht worden en sinds 1906 geldt het voor heel Duitsland. Daarvoor liep het bierbrouwen een beetje uit de hand. Niet alleen werd er gebrouwen met vruchten, gelatine en kruiden, maar sommige brouwers voegden ook krijt, roet, doornappel of zelfs vliegenzwam aan het bier toe. Dus geen tarwe, rogge of zelfs mais in het bier. Zo worden er in Duitsland meer dan 6000 verschillende bieren gebrouwen, die toch allemaal anders smaken. Door het water, de receptuur, hoe de gerst gemout wordt, of de soort hop die wordt gebruikt.’
‘Ach’, wierp de huishoudster ertussendoor. ‘Dus heb ik van alles met bier klaargemaakt: de voorafjes, zoals gehaktballetjes in bier gekookt, met bierbrood. In bier gestoofd vlees met aardappelpuree en als dessert appelbeignets in een bierbeslag. Daar heb ik er nog wel een paar van in de ijskelder liggen.’ ‘Dat klinkt lekker! En ik kan me voorstellen dat daar wel een kratje doorheen gaat!’ ‘Er moest natuurlijk ook iets bij gedronken worden, naast een paar glaasjes schnaps.’ Het klonk Sophie allemaal heerlijk in de oren, en dat was het ook!
Voor je eigen runderstoofvlees met bier eerst de uien snipperen en het vlees in blokjes snijden en kruiden met zout en peper. Laat de boter in een koekenpan smelten en bak op hoog vuur het vlees aan alle kanten aan. Schep het daarna in een braadpan. Doe de uien met de bloem in het bakvet in de braadpan en fruit dit op middelhoog vuur een paar minuten aan. Schenk dan het bier en de bouillon erbij. Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes en doe die in het mengsel, met de balsamicoazijn. Giet dit over het vlees en laat dit op een laag vuur, liefst op een plaatje, 3 of 4 uur stoven, tot het vlees helemaal gaar is. Het laatste kwartier voeg je de geschilde appels erbij, waar je het klokhuis uit hebt gehaald en elk in 12 partjes gesneden. Dan de laurierbladen met kruidnagel verwijderen en eventueel nog zout en/of peper toevoegen. Serveren met een fijne aardappelpuree met veel boter en smullen maar!
*Zie het boek ‘Mais Qui’ van Gert van Veen, uitgeverij Stichting Gullie.
Reacties
Een reactie posten