Doorgaan naar hoofdcontent

RECEPT VAN WELEER Bierstoofpot

RECEPT VAN WELEER Bierstoofpot

Sophie, de 1e huishoudster van mevrouw Belle de Fleurdelis kwam op haar oude vertrouwde stalen ros de hoek omgefietst van de villa van Weleer. Daar was de keukendeur van de villa waar de Franse chef-kok Louis de scepter zwaaide. Ze stopte, stapte af en zette de fiets tegen de keukenmuur. Haar oog viel op een krat lege bierflesjes naast de keukendeur. Dat was een beetje vreemd, ze kende Louis niet als iemand die in een dag, of zelfs twee, een hele krat bier leegdronk. Daar moest zij het hare van weten! Door de ruitjes in de keukendeur zag zij hem bezig aan de grote tafel in het midden van de keuken.

Nadat zij naar binnen was gestapt vroeg ze de chef: ‘Zo, Louis, heb je een feestje gehad? En ik was niet uitgenodigd?’ ‘Quoi? Waar heb je het over?’, de kok keek haar wat onnozel aan. ‘Een hele krat bier leeggemaakt en ik weet van niets!’, was het antwoord. Er ging de chef een lichtje op: ‘Ah, naturellement! Dat is van eergisteren, 23 april is de Tag des Deutschen Bieres, dus mevrouw had gevraagd of ik een menu wilde samenstellen met gerechten die allemaal met bier werden bereid. Ze had een paar vrienden uitgenodigd om het te vieren. Een traditie die zij van haar vader had geërfd, nadat die de twee gele diamanten van de Graf von Donnersmarck had gestolen.’ *



‘Op 23 april 1487 kondigde koning Wilhelm IV van Beieren het ‘Reinheitsgebot’ af, wat aangaf dat bier alleen met gemoute gerst, water, hop en gist gebrouwen mocht worden en sinds 1906 geldt het voor heel Duitsland. Daarvoor liep het bierbrouwen een beetje uit de hand. Niet alleen werd er gebrouwen met vruchten, gelatine en kruiden, maar sommige brouwers voegden ook krijt, roet, doornappel of zelfs vliegenzwam aan het bier toe. Dus geen tarwe, rogge of zelfs mais in het bier. Zo worden er in Duitsland meer dan 6000 verschillende bieren gebrouwen, die toch allemaal anders smaken. Door het water, de receptuur, hoe de gerst gemout wordt, of de soort hop die wordt gebruikt.’

‘Ach’, wierp de huishoudster ertussendoor. ‘Dus heb ik van alles met bier klaargemaakt: de voorafjes, zoals gehaktballetjes in bier gekookt, met bierbrood. In bier gestoofd vlees met aardappelpuree en als dessert appelbeignets in een bierbeslag. Daar heb ik er nog wel een paar van in de ijskelder liggen.’ ‘Dat klinkt lekker! En ik kan me voorstellen dat daar wel een kratje doorheen gaat!’ ‘Er moest natuurlijk ook iets bij gedronken worden, naast een paar glaasjes schnaps.’ Het klonk Sophie allemaal heerlijk in de oren, en dat was het ook!


Voor je eigen runderstoofvlees met bier eerst de uien snipperen en het vlees in blokjes snijden en kruiden met zout en peper. Laat de boter in een koekenpan smelten en bak op hoog vuur het vlees aan alle kanten aan. Schep het daarna in een braadpan. Doe de uien met de bloem in het bakvet in de braadpan en fruit dit op middelhoog vuur een paar minuten aan. Schenk dan het bier en de bouillon erbij. Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes en doe die in het mengsel, met de balsamicoazijn. Giet dit over het vlees en laat dit op een laag vuur, liefst op een plaatje, 3 of 4 uur stoven, tot het vlees helemaal gaar is. Het laatste kwartier voeg je de geschilde appels erbij, waar je het klokhuis uit hebt gehaald en elk in 12 partjes gesneden. Dan de laurierbladen met kruidnagel verwijderen en eventueel nog zout en/of peper toevoegen. Serveren met een fijne aardappelpuree met veel boter en smullen maar!

*Zie het boek ‘Mais Qui’ van Gert van Veen, uitgeverij Stichting Gullie.


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het bijzondere woord: Hartstocht!

  Het afgelopen seizoen bespraken Louis en Sophie wekelijks een woord van weleer in hun uitzendingen. Je kunt ze hier nog eens nalezen.      In deze rubriek onderzoeken wij de herkomst van woorden in het Nederlands, oftewel de etymologie. Die zou vrijwel zeker niet bestaan in zijn huidige vorm zonder het werk van Cornelius Kiliaan, Cornelis van Kiel, die zijn Brabants dialect vergeleek met andere gewesten en talen in het 16 e -eeuwse Etymologicum Teutonicae Lingua, waarvan de 3 e editie in 1599 verscheen.         Het woord van deze week is HARTSTOCHT: een zelfstandig naamwoord dat wordt omschreven als ‘passie’. Een samenstelling van ‘hart’’ met ‘tocht’ in de zin van ‘trek’ of ‘begeerte’, zoals in het vroegnieuwnederlandse ‘een onkuise toghte des herten’.     Ontstaan uit het Latijnse passio , naast andere combinaties als ‘herts- treck ’’ dat wij bij genoemde Kiliaan terugvinden in 1599.       We zien het ook in het woord ‘tochtig’. Dat is niet alleen e...
  OUD & WIJS Herkenningszinnen                                       Vandaag meende ik een nieuw Nederlands woord te hebben bedacht: ‘herkenningszin’. Het moest een vertaling zijn van het woord ‘ catchphrase ’, een woordje of zin, door een persoon in muziek, toneel, theater, film of televisie gebruikt als… nou ja, herkenningszin. De Googlevertaling van catchphrase bleek ‘slogan’ te zijn. Dat is om te beginnen niet echt Nederlands en dekt de lading niet, naar mijn mening. Een slogan is ook wat mensen roepen bij een demonstratie, zoals ‘M.E.! Weg ermee!’ of ‘Stop fossiele brandstof, NU!’. Dat zijn slogans. ‘ Hamsteréééén !’ is een beetje van allebei. Maar wie schetst mijn verbazing: herkenningszin was al bedacht! Al heeft het Van Dale nog niet gehaald, h et staat in allerlei wetenschappelijke verhandelingen en heeft ook met IT te maken. De eerste teleurstelling van...

FOTO VAN WELEER 28 juni 1965 Beatrix verloofd met Claus von Amsberg

  Het was een van de meest bekeken foto’s van 1965: het beeld waarop prinses Beatrix gearmd door de tuin van kasteel Drakesteyn liep met een onbekende man. Er werd een heuse klopjacht ingezet om achter de identiteit van de man te komen. De foto was gemaakt door freelance fotograaf John de Rooy, die met Haagse Post-verslaggever Eelke de Jong in de bosjes rond het kasteel had gelegen. Hij had al tweemaal afgedrukt, toen het jonge paar weer vanachter een boom tevoorschijn kwam. De Rooy drukte weer af, maar het geluid van de motordrive van de camera werd gehoord en haastig blies het paar de aftocht.   Het duurt dagen voordat er duidelijk wordt wie er met de prinses in de tuin liep. Beatrix weigert zijn naam te noemen, de koningin is boos en verontwaardigd dat haar dochter niet met rust gelaten wordt, zeker bij zo’n belangrijke beslissing als wie haar echtgenoot zou kunnen worden. Ondanks aandringen bij de minister-president, KVP’er Jo Cals, door de hoofdredacteur van De Tele...