Doorgaan naar hoofdcontent

FOTO VAN WELEER 5 april: Paaseiland ontdekt!


FOTO VAN WELEER 

5 april: Paaseiland ontdekt!


Eeuwenlang viel er nog veel te ontdekken in de wereld. En ons land was daar druk mee bezig, veelal in opdracht van bijvoorbeeld de VOC en de WIC. Met alle nare gevolgen daarvan: de handel door de WIC in mensen van Afrika naar Noord- en Zuid-Amerika, of het uitmoorden van de bevolking van de Banda-eilanden voor de VOC om het wereldmonopolie in nootmuskaat in handen te krijgen.
Spannend was het wel; enerzijds voor degenen die het geld bij elkaar brachten om schepen uit te rusten om een zoektocht te beginnen in gebied dat nog niet in kaart was gebracht, en anderzijds voor de bemanningsleden waarvan menigeen de reis niet zou overleven. 

Arent Roggeveen was naast wiskundige en dichter ook cartograaf in dienst van de VOC-kamer Zeeland en met zijn zoon Johan deed hij onderzoek naar het Zuidland, een onbekend continent dat in de Stille Oceaan zou moeten liggen. Voor de WIC mocht hij een ontdekkingstocht doen, maar het Rampjaar 1672 gooide roet in het eten. Arent overleed voor het zover was. Uiteindelijk zou zijn andere zoon Jacob de tocht maken op 62-jarige leeftijd. Daarvoor had die al een veelbewogen leven achter de rug: van notaris in Middelburg tot doctor in de rechten aan de Universiteit van Harderwijk (waar ook de Zweedse botanicus Linnaeus promoveerde), raadsheer in Batavia, waar hij door zijn opvliegend karakter menigeen tegen de haren instreek. Pas toen het VOC-bestuur, de Heeren Zeventien, ingrepen kwam daar een einde aan, al zat een promotie er niet meer in.

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en tekst
In 1715 keerde hij terug als bemiddeld man in Middelburg, waar hij met de uitgave van het pamflet ‘De val van ’s werelds afgod’ nieuwe vijanden maakte en verbannen werd uit Middelburg en Vlissingen. In 1721 mocht hij voor de WIC eindelijk de droom van zijn vader waarmaken en met drie schepen en 244 mannen op zoek gaan naar het Zuidland. Via de Kaapverdische en Canarische Eilanden staken die de Atlantische Oceaan over om op het eilandje Ilhabela bij Brazilië water, proviand en brandhout in te slaan. Via Kaap Hoorn bereikten zij de Stille Oceaan en ontdekten op 5 april 1722 Paaseiland, zo genoemd omdat het die dag Paaszondag was. Roggeveen ging met drie boten, twee sloepen en 134 zeelieden en soldaten aan land, waar ‘per ongeluk’ het vuur werd geopend en tien Paaseilanders gedood of gewond werden. De mannen verbaasden zich over de moais, de grote stenen voorouderbeelden, die zij voor afgodsbeelden hielden.


Hierna zeilde men verder westwaarts, waar het kleinste van de drie schepen schipbreuk leed op het atol Takaroa, waarbij gelukkig het grootste deel van de bemanning en lading gered kon worden. Vanwege de heersende winden konden zij niet terugvaren en de keuze was tussen Nieuw-Zeeland of Batavia. Op aandringen van zijn kapitein werd er voor Batavia gekozen, omdat de bemanning uitgeput raakte. Na het bereiken van Batavia werd Roggeveen gevangen genomen en de schepen in beslag genomen. De lading werd door de VOC verkocht, omdat de WIC het monopolie van de VOC had geschonden door hun gebied binnen te varen.


Roggeveen en wat er over was van de bemanning, ongeveer de helft, keerden terug naar Nederland. Het duurde twee jaar voor de VOC en de WIC zouden schikken, omdat uit de scheepspapieren bleek dat er geen andere oplossing was geweest. De VOC betaalde een schadevergoeding en de zeelieden kregen eindelijk betaald voor hun reis van twee jaar. Het gezochte Zuidland was niet ontdekt: het bleek niet te bestaan. In de Stille Oceaan lag geen continent, alleen een grote verzameling eilandjes. 

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Het bijzondere woord: Hartstocht!

  Het afgelopen seizoen bespraken Louis en Sophie wekelijks een woord van weleer in hun uitzendingen. Je kunt ze hier nog eens nalezen.      In deze rubriek onderzoeken wij de herkomst van woorden in het Nederlands, oftewel de etymologie. Die zou vrijwel zeker niet bestaan in zijn huidige vorm zonder het werk van Cornelius Kiliaan, Cornelis van Kiel, die zijn Brabants dialect vergeleek met andere gewesten en talen in het 16 e -eeuwse Etymologicum Teutonicae Lingua, waarvan de 3 e editie in 1599 verscheen.         Het woord van deze week is HARTSTOCHT: een zelfstandig naamwoord dat wordt omschreven als ‘passie’. Een samenstelling van ‘hart’’ met ‘tocht’ in de zin van ‘trek’ of ‘begeerte’, zoals in het vroegnieuwnederlandse ‘een onkuise toghte des herten’.     Ontstaan uit het Latijnse passio , naast andere combinaties als ‘herts- treck ’’ dat wij bij genoemde Kiliaan terugvinden in 1599.       We zien het ook in het woord ‘tochtig’. Dat is niet alleen e...
  OUD & WIJS Herkenningszinnen                                       Vandaag meende ik een nieuw Nederlands woord te hebben bedacht: ‘herkenningszin’. Het moest een vertaling zijn van het woord ‘ catchphrase ’, een woordje of zin, door een persoon in muziek, toneel, theater, film of televisie gebruikt als… nou ja, herkenningszin. De Googlevertaling van catchphrase bleek ‘slogan’ te zijn. Dat is om te beginnen niet echt Nederlands en dekt de lading niet, naar mijn mening. Een slogan is ook wat mensen roepen bij een demonstratie, zoals ‘M.E.! Weg ermee!’ of ‘Stop fossiele brandstof, NU!’. Dat zijn slogans. ‘ Hamsteréééén !’ is een beetje van allebei. Maar wie schetst mijn verbazing: herkenningszin was al bedacht! Al heeft het Van Dale nog niet gehaald, h et staat in allerlei wetenschappelijke verhandelingen en heeft ook met IT te maken. De eerste teleurstelling van...

FOTO VAN WELEER 28 juni 1965 Beatrix verloofd met Claus von Amsberg

  Het was een van de meest bekeken foto’s van 1965: het beeld waarop prinses Beatrix gearmd door de tuin van kasteel Drakesteyn liep met een onbekende man. Er werd een heuse klopjacht ingezet om achter de identiteit van de man te komen. De foto was gemaakt door freelance fotograaf John de Rooy, die met Haagse Post-verslaggever Eelke de Jong in de bosjes rond het kasteel had gelegen. Hij had al tweemaal afgedrukt, toen het jonge paar weer vanachter een boom tevoorschijn kwam. De Rooy drukte weer af, maar het geluid van de motordrive van de camera werd gehoord en haastig blies het paar de aftocht.   Het duurt dagen voordat er duidelijk wordt wie er met de prinses in de tuin liep. Beatrix weigert zijn naam te noemen, de koningin is boos en verontwaardigd dat haar dochter niet met rust gelaten wordt, zeker bij zo’n belangrijke beslissing als wie haar echtgenoot zou kunnen worden. Ondanks aandringen bij de minister-president, KVP’er Jo Cals, door de hoofdredacteur van De Tele...