Doorgaan naar hoofdcontent

SPOTPRENT VAN DE WEEK: SCHOOLSTRIJD

SPOTPRENT VAN DE WEEK: 

SCHOOLSTRIJD

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

De schoolstrijd ging erover wie de kosten van het onderwijs moest betalen. De liberalen in de 19e eeuw vonden dat ons land mondige zelfstandige mensen nodig had en dat politiek en religieus dogma geen plaats hadden in school. Daarom hadden zij een nieuwe Onderwijswet aangenomen in 1878, maar de katholieken en protestanten vonden dat zij daarvoor dan ook geld moesten ontvangen. Zij mochten al sinds 1848 eigen scholen stichten, maar moesten dat wel zelf betalen. 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Tot in de jaren 60-70 van de vorige eeuw was ons land erg verzuild, iedere stroming had zijn eigen scholen, eigen radio en tv-zenders. En je kocht bij je eigen bakker brood en vlees bij je eigen slager. Deed je dat niet dan kon je je baan kwijtraken! Zoals de pastoor hier op de afbeelding aangeeft. De ruzies hierover duurden tientallen jaren en kwamen in het begin van de vorige eeuw tot een hoogtepunt. 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Het waren roerige tijden: strijd voor algemeen en vrouwenkiesrecht, een wereldoorlog, revolutie in Rusland, opstanden in de legers van Duitsland en Frankrijk. Wat er toen werd gedaan was heel slim: de confessionelen verbonden de schoolstrijd met het kiesrecht! 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Zoals we hier zien: er komt een auto aan met het vaandel van het kiesrecht en achter de boom staat iemand klaar om het te onthoofden met de schoolstrijd. Maar uiteindelijk werkte het wel en kwam Sint Nicolaas de anti-revolutionair Kuyper met de bijzondere scholen in zijn handen miljoenen brengen.
We zien hier een triomfantelijke Troelstra met zijn overwinning, Rechts staat Aletta Jacobs, voorvechtster van Vrouwenkiesrecht met lege handen. De vrouwen moesten nog een paar jaar wachten voor zij stemrecht kregen.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het bijzondere woord: Hartstocht!

  Het afgelopen seizoen bespraken Louis en Sophie wekelijks een woord van weleer in hun uitzendingen. Je kunt ze hier nog eens nalezen.      In deze rubriek onderzoeken wij de herkomst van woorden in het Nederlands, oftewel de etymologie. Die zou vrijwel zeker niet bestaan in zijn huidige vorm zonder het werk van Cornelius Kiliaan, Cornelis van Kiel, die zijn Brabants dialect vergeleek met andere gewesten en talen in het 16 e -eeuwse Etymologicum Teutonicae Lingua, waarvan de 3 e editie in 1599 verscheen.         Het woord van deze week is HARTSTOCHT: een zelfstandig naamwoord dat wordt omschreven als ‘passie’. Een samenstelling van ‘hart’’ met ‘tocht’ in de zin van ‘trek’ of ‘begeerte’, zoals in het vroegnieuwnederlandse ‘een onkuise toghte des herten’.     Ontstaan uit het Latijnse passio , naast andere combinaties als ‘herts- treck ’’ dat wij bij genoemde Kiliaan terugvinden in 1599.       We zien het ook in het woord ‘tochtig’. Dat is niet alleen e...
  OUD & WIJS Herkenningszinnen                                       Vandaag meende ik een nieuw Nederlands woord te hebben bedacht: ‘herkenningszin’. Het moest een vertaling zijn van het woord ‘ catchphrase ’, een woordje of zin, door een persoon in muziek, toneel, theater, film of televisie gebruikt als… nou ja, herkenningszin. De Googlevertaling van catchphrase bleek ‘slogan’ te zijn. Dat is om te beginnen niet echt Nederlands en dekt de lading niet, naar mijn mening. Een slogan is ook wat mensen roepen bij een demonstratie, zoals ‘M.E.! Weg ermee!’ of ‘Stop fossiele brandstof, NU!’. Dat zijn slogans. ‘ Hamsteréééén !’ is een beetje van allebei. Maar wie schetst mijn verbazing: herkenningszin was al bedacht! Al heeft het Van Dale nog niet gehaald, h et staat in allerlei wetenschappelijke verhandelingen en heeft ook met IT te maken. De eerste teleurstelling van...

FOTO VAN WELEER 28 juni 1965 Beatrix verloofd met Claus von Amsberg

  Het was een van de meest bekeken foto’s van 1965: het beeld waarop prinses Beatrix gearmd door de tuin van kasteel Drakesteyn liep met een onbekende man. Er werd een heuse klopjacht ingezet om achter de identiteit van de man te komen. De foto was gemaakt door freelance fotograaf John de Rooy, die met Haagse Post-verslaggever Eelke de Jong in de bosjes rond het kasteel had gelegen. Hij had al tweemaal afgedrukt, toen het jonge paar weer vanachter een boom tevoorschijn kwam. De Rooy drukte weer af, maar het geluid van de motordrive van de camera werd gehoord en haastig blies het paar de aftocht.   Het duurt dagen voordat er duidelijk wordt wie er met de prinses in de tuin liep. Beatrix weigert zijn naam te noemen, de koningin is boos en verontwaardigd dat haar dochter niet met rust gelaten wordt, zeker bij zo’n belangrijke beslissing als wie haar echtgenoot zou kunnen worden. Ondanks aandringen bij de minister-president, KVP’er Jo Cals, door de hoofdredacteur van De Tele...