Doorgaan naar hoofdcontent

RECEPT VAN WELEER Rode kool met appel

RECEPT VAN WELEER 

Rode kool met appel


Sophie, de 1e huishoudster van mevrouw Belle de Fleurdelis, stond op het bordes van de villa van Weleer het koper van de voordeur te poetsen. Dat moest regelmatig gebeuren, anders werd het dof en dat wilde mevrouw niet. Dat zag er zo armoedig uit, vond ze. Sophie kon zich daar wel in vinden, al was het niet prettig om dat bij temperaturen van net boven het vriespunt te moeten doen. Maar ze kon moeilijk nog een maand wachten en het risico lopen dat er nog een late winterperiode inviel en ze hetzelfde moest doen terwijl het vroor dat het kraakte. Maar goed, na verloop van tijd blonken de brievenbus, het naambordje en de trekker van de deurbel weer als vanouds. Snel naar binnen!


Om snel weer warm te worden toog Sophie linea recta naar de keuken. Daar was het altijd warm vanwege het houtgestookte fornuis dat de hele dag gebruikt werd door de Franse chef-kok van mevrouw, Louis. In de zomer was dat wat minder, omdat het dan ook buiten warm was, maar dan liet de kok door een samenspel van open bovenramen en de keukendeur altijd een verkoelend windje door de keuken rondgaan. Nu kwam het van pas, met de kou buiten de deur en een warme kop koffie of chocolademelk met een versgebakken lekkernij. De mevrouw des huizes verlangde altijd voldoende hapjes tussendoor, bij de koffie, de thee, een glaasje sherry of bij een glaasje cognac na de avondmaaltijd. Meestal bleef daar wel wat van over, de kok bakte nu eenmaal nooit maar één gevulde koek of kokosmakroon.


Toen Sophie de keuken binnenstapte zat Louis aan de grote keukentafel met een stapel kookboeken om zich heen en een enigszins wanhopige blik in de ogen. ‘Wat nu, Louis?’, vroeg de huishoudster, ‘heb jij kookboeken nodig? Ik dacht altijd dat je alle recepten uit je hoofd kon maken!’ De kok keek haar meewarig aan. ‘Naturellement, ik kan ook bijna alles uit het hoofd koken. Daar heb ik voor geleerd, jaren in de leer geweest bij de beste koks van Europa. Maar nu zit ik hier, in het buitengebied en moet ik roeien met de riemen die ik heb. Maar ik kan toch niet weer spruiten koken, bakken of stoven. En alle weckpotten heb ik ook al eens gehad. Zoveel variatie heeft de Hollandse keuken nu ook weer niet en dat is alles wat ik hier kan krijgen.’


Sophie kreeg een denkrimpel in het voorhoofd. ‘Wat heb je allemaal al geprobeerd? Spruiten vallen dus af. Eens zien wat we nog meer kunnen doen. Blote billen in het groen?’ ‘Ja, witte bonen met snijbonen, uit de weckpot, al gedaan.’ ‘Hutspot, heb je dat al eens voor mevrouw gemaakt, met een lekker stukje draadjesvlees erbij, of een verse bal gehakt?’ ‘Draadjesvlees viel niet in goede aarde bij mevrouw, dat bleef tussen de tanden zitten.’ ‘Rode kool met appeltjes?’ ‘Wat? Die ken ik niet. Heb je daar een recept van?’ Dat had Sophie en een crisis in de keuken was alsnog afgewend…

Kan een afbeelding zijn van collard greens
Haal de buitenste bladeren van de rode kool en snijd in vieren. Verwijder de harde kern en snij de kwarten in reepjes. Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes. Fruit de gesnipperde ui in een klont boter in een grote braadpan en voeg daarna de rode kool, suiker, kaneel, appelazijn, zout, peper, laurier, kruidnagel en het water toe. Breng aan de kook en laat 40 minuten stoven. Af en toe even roeren. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Leg ze na 40 minuten op de rode kool en laat nog een minuut of tien stoven. Vergeet niet kruidnagels, laurier en kaneelstok eruit te halen. Serveer met aardappels of puree en hachee of een bal gehakt. Ook lekker door het water door kokosmelk te vervangen. Eet smakelijk! 

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'KOOL MET εRτζΕς 1 rode kool (800gr) 2 appels 1 rode ui 2 stokjes kaneel (of 1 theelepel ge- malen kaneel) 5 kruidnagels 2 blaadjes laurier 2 eetlepels basterdsuiker 2 eetlepels appelazijn 1 snup peper en zout 350 ml water 1 1 Klontje boter'

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het bijzondere woord: Hartstocht!

  Het afgelopen seizoen bespraken Louis en Sophie wekelijks een woord van weleer in hun uitzendingen. Je kunt ze hier nog eens nalezen.      In deze rubriek onderzoeken wij de herkomst van woorden in het Nederlands, oftewel de etymologie. Die zou vrijwel zeker niet bestaan in zijn huidige vorm zonder het werk van Cornelius Kiliaan, Cornelis van Kiel, die zijn Brabants dialect vergeleek met andere gewesten en talen in het 16 e -eeuwse Etymologicum Teutonicae Lingua, waarvan de 3 e editie in 1599 verscheen.         Het woord van deze week is HARTSTOCHT: een zelfstandig naamwoord dat wordt omschreven als ‘passie’. Een samenstelling van ‘hart’’ met ‘tocht’ in de zin van ‘trek’ of ‘begeerte’, zoals in het vroegnieuwnederlandse ‘een onkuise toghte des herten’.     Ontstaan uit het Latijnse passio , naast andere combinaties als ‘herts- treck ’’ dat wij bij genoemde Kiliaan terugvinden in 1599.       We zien het ook in het woord ‘tochtig’. Dat is niet alleen e...
  OUD & WIJS Herkenningszinnen                                       Vandaag meende ik een nieuw Nederlands woord te hebben bedacht: ‘herkenningszin’. Het moest een vertaling zijn van het woord ‘ catchphrase ’, een woordje of zin, door een persoon in muziek, toneel, theater, film of televisie gebruikt als… nou ja, herkenningszin. De Googlevertaling van catchphrase bleek ‘slogan’ te zijn. Dat is om te beginnen niet echt Nederlands en dekt de lading niet, naar mijn mening. Een slogan is ook wat mensen roepen bij een demonstratie, zoals ‘M.E.! Weg ermee!’ of ‘Stop fossiele brandstof, NU!’. Dat zijn slogans. ‘ Hamsteréééén !’ is een beetje van allebei. Maar wie schetst mijn verbazing: herkenningszin was al bedacht! Al heeft het Van Dale nog niet gehaald, h et staat in allerlei wetenschappelijke verhandelingen en heeft ook met IT te maken. De eerste teleurstelling van...

FOTO VAN WELEER 28 juni 1965 Beatrix verloofd met Claus von Amsberg

  Het was een van de meest bekeken foto’s van 1965: het beeld waarop prinses Beatrix gearmd door de tuin van kasteel Drakesteyn liep met een onbekende man. Er werd een heuse klopjacht ingezet om achter de identiteit van de man te komen. De foto was gemaakt door freelance fotograaf John de Rooy, die met Haagse Post-verslaggever Eelke de Jong in de bosjes rond het kasteel had gelegen. Hij had al tweemaal afgedrukt, toen het jonge paar weer vanachter een boom tevoorschijn kwam. De Rooy drukte weer af, maar het geluid van de motordrive van de camera werd gehoord en haastig blies het paar de aftocht.   Het duurt dagen voordat er duidelijk wordt wie er met de prinses in de tuin liep. Beatrix weigert zijn naam te noemen, de koningin is boos en verontwaardigd dat haar dochter niet met rust gelaten wordt, zeker bij zo’n belangrijke beslissing als wie haar echtgenoot zou kunnen worden. Ondanks aandringen bij de minister-president, KVP’er Jo Cals, door de hoofdredacteur van De Tele...