Doorgaan naar hoofdcontent

WOORD VAN DE WEEK: APOCALYPS

 

WOORD VAN DE WEEK: APOCALYPS


De aankondiging dat het einde der tijden nabij is, is al oud.
Wellicht herinnert u zich de
beelden van een man met warrig haar en een lange baard, met een bord met de tekst ‘Het einde der tijden is nabij’. Hij kwam voor in films, televisieseries en in menige cartoon. En menigmaal is al voorspeld dat het einde van de wereld zoals wij die kennen nakende is. Tot op heden is het er niet van gekomen, maar wie weet, gaan wij het nog meemaken. Hoewel meemaken misschien een verkeerde term is, want als het einde van de wereld er is, zijn wij er natuurlijk ook niet meer.

Het woord ‘Apocalyps’ komt van het Griekse ‘apokaluptein’ dn betekent 'onthullen': van apo 'af-, ont-' en kaluptein 'bedekken'. Apocalyps betekent dus letterlijk 'openbaring'. Het laatste boek van de Bijbel, de Openbaringen van Johannes, heet dan ook ‘Apocalyps’. Het beschrijft de visioenen van de apostel Johannes over het einde der tijden. In de vroeg-christelijke en ook Joodse literatuur komen meer apocalyptische voorspellingen voor over de eindtijd, de wederopstanding van de doden, de dag des oordeels en wat dies meer zij. Binnen het christendom is er een stroming, millenialisme of chiliasme genaamd, die gelooft dat na de wederkomst van Christus, vaak verbonden aan een apocalyps, er een duizendjarig rijk van vrede, een paradijs op aarde zal worden gevestigd. Maar ook in de islam komt een Dag des Oordeels voor: Yawm al-Qiyamah.


In hoofdstuk 6 van de Openbaringen beschrijft Johannes een visioen van een boek dat verzegeld is met zegels die alleen door ‘het Lam Gods’, aka Jezus Christus, verbroken kunnen worden. Wanneer dat gebeurt komen bij de eerste vier zegels verschillend gekleurde paarden tevoorschijn met een bijbehorende ruiter: de 4 ruiters van de Apocalyps. Een thema dat al eerder in de Hebreeuwse Bijbel voorkomt in het boek Zacharias. Werd eerder het eerste, witte, paard gezien als Christus zelf, later werd dat juist de Anti-Christ. De andere paarden vertegenwoordigen oorlog, hongersnood en de dood.

Voorspellingen dat deze oorlog de oorlog is die alle oorlogen zal overtreffen zijn ook legio en regelmatig gedaan. In een oorlog betrokken raken, met het risico alles te verliezen, van huis en haard tot het leven zelf, is ook heel bedreigend en kan het idee geven dat de wereld eindigt. Ware het niet dat, ondanks de diverse conflicten die er ook dit moment uitgevochten worden, er lange tijd niet zo weinig oorlog is geweest in de wereld. Waarbij geenszins gebagatelliseerd mag worden wat de impact is op de slachtoffers. Hun wereld vergaat echt.

 
Ook in de kunsten is de Apocalyps alom tegenwoordig. Al in 1498 maakte de Duitse
kunstenaar Albrecht Dürer een wereldberoemde houtsnede over de ‘Vier ruiters van de Apocalyps’, waarop de gewone mensen onder de voet worden gelopen. Die vier ruiters inspireerden ook bijvoorbeeld Salvador Dali en de Belgische beeldend kunstenaar Rik Poot, terwijl de bands ‘Aphrodites Childe’ en ‘Metallica’ er nummers over schreven.

Dat het einde der tijden nog niet is aangebroken wil natuurlijk niet zeggen dat de mensheid door kan gaan met het ongebreideld gebruik van grondstoffen en het misbruiken van lucht, water en land. Er is wel degelijk een eind aan de wereld, laten we dat vooral niet vergeten.







Reacties

Populaire posts van deze blog

RECEPT VAN WELEER Vechtvlees   De deur van de keuken van Louis, de chef-kok van mevrouw Belle de Fleurdelis, in de villa van Weleer ging met een ruk open. ‘Oeps!’, klonk het, ‘daar had ik hem bijna uit de handen laten glippen. Maar dan moet de wind vroeger opstaan dan vandaag!’ Met die woorden stapte Sophie, de 1 e huishoudster van mevrouw de keuken binnen. ‘Doe maar snel weer dicht, het waait nog hard genoeg en ik heb geen behoefte aan dode bladeren in het eten voor het diner van vanavond.’ De kok keek verstoord op van de keukentafel waaraan hij aan het werk was. ‘Jaja’, mompelde de huishoudster als antwoord, ‘ik ben al bezig, wees blij dat ik de deur niet liet schieten, dan hadden er makkelijk een paar ruitjes uit kunnen gaan, was je ook niet blij mee geweest.’ ‘Dat had er nog bij moeten komen’, gromde Louis. ‘Met het verkeerde been uit bed gestapt?’, Sophie probeerde er een grapje van te maken, ‘en wat ben je al vroeg aan het avondeten bezig. Is het een ingewikkeld gerecht?’ De
  OUD & WIJS Herkenningszinnen                                       Vandaag meende ik een nieuw Nederlands woord te hebben bedacht: ‘herkenningszin’. Het moest een vertaling zijn van het woord ‘ catchphrase ’, een woordje of zin, door een persoon in muziek, toneel, theater, film of televisie gebruikt als… nou ja, herkenningszin. De Googlevertaling van catchphrase bleek ‘slogan’ te zijn. Dat is om te beginnen niet echt Nederlands en dekt de lading niet, naar mijn mening. Een slogan is ook wat mensen roepen bij een demonstratie, zoals ‘M.E.! Weg ermee!’ of ‘Stop fossiele brandstof, NU!’. Dat zijn slogans. ‘ Hamsteréééén !’ is een beetje van allebei. Maar wie schetst mijn verbazing: herkenningszin was al bedacht! Al heeft het Van Dale nog niet gehaald, h et staat in allerlei wetenschappelijke verhandelingen en heeft ook met IT te maken. De eerste teleurstelling van de dag was binnen.     Maar herkenningszinnen kennen we allemaal. Het fenomeen is al heel oud, Erasmus was de eerste d

RECEPT VAN WELEER Borstplaat

  RECEPT VAN WELEER Borstplaat   Het was de avond van de 5 e december in de villa van Weleer, het landgoed van Belle de Fleurdelis. In de keuken was de Franse chef kok van mevrouw, Louis Malin, bezig met het schoonmaken en opruimen van alles wat er die dag was vuilgemaakt bij het bereiden van de maaltijden en tussendoortjes voor Belle en het personeel van de villa. Op een doordeweekse dag als deze was dat te overzien; ’s ochtends een flinke hoeveelheid eieren met spek bakken en op het versgebakken boerenbrood serveren voor de stallenjongens, de tuinman en natuurlijk de huishoudsters. Dan een exquise ontbijtje met een zachtgekookt eitje voor mevrouw, en de dag kon van start gaan. Een heel ander verhaal dan wanneer er een 4-, 5-, of zelfs 6-gangendinerdiner voor de bevriende notabelen gekookt moest worden. Dan was de kok vaak al twee dagen van tevoren aan de slag. Maar, zoals gezegd, dit was een gewone doordeweekse dag en de bezigheden waren te overzien en bijna gedaan voor de dag