Doorgaan naar hoofdcontent

OUD & WIJS

 ‘Het enige wat je met liegen bereikt is dat men je niet gelooft wanneer je de waarheid spreekt’ 

Een citaat van de Griekse filosoof Aristoteles, geboren in 384 voor christus. Leerling van Plato èn leraar van Alexander de Grote. Eerste homo Universalis, de universele mens, die zich bekwaamde in de toenmalig bekende wetenschappen: filosofie, psychologie, politieke en sociale wetenschappen, wiskunde en natuurwetenschappen, taal- en letterkunde, theater, noem maar op! Voerde de logica en de methodologie in als manier om wetenschap en filosofie te bedrijven, daar hebben we nu nog plezier van! Maar wat betekent het? Het eerste voorbeeld dat mij voor ogen komt is de fabel van Aesop, wiens werk bekend was bij Aristoteles. Een herdersjongen krijgt het hele dorp in rep en roer door ‘WOLF!’ te roepen. Maar er is geen wolf om de schapen te doden. Hij doet dat zo vaak, dat er, als er echt een wolf zijn schapen komt opeten, niemand uit het dorp meer komt opdagen en ook de jongen wordt opgegeten. Tegenwoordig is iedereen door het internet met elkaar verbonden. Aanvankelijk een bron van kennis en de hoop dat iedereen alle kennis tot zich kon nemen die men maar wilde. Dat ging al snel mis. Er werden door ‘wolf’-roepers valse berichten verspreid, wat voorheen broodje-aapverhalen waren, werd nu als waarheid verkondigd, meestal om mensen ergens voor te waarschuwen of bang te maken. Een bestand met een beertje dat je c-schijf zou wissen, gratis sleutelhangers bij pompstations die door dievenbendes verspreid werden, je kon het zo gek niet bedenken. En nu zijn we zover dat wat de regering of wetenschappers verklaren, niet meer vertrouwd wordt of als leugens bestempeld, omdat er altijd wel ergens op het wereldwijde web iemand te vinden is die er een andere mening op na houdt, die wel wordt geloofd. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

RECEPT VAN WELEER Vechtvlees   De deur van de keuken van Louis, de chef-kok van mevrouw Belle de Fleurdelis, in de villa van Weleer ging met een ruk open. ‘Oeps!’, klonk het, ‘daar had ik hem bijna uit de handen laten glippen. Maar dan moet de wind vroeger opstaan dan vandaag!’ Met die woorden stapte Sophie, de 1 e huishoudster van mevrouw de keuken binnen. ‘Doe maar snel weer dicht, het waait nog hard genoeg en ik heb geen behoefte aan dode bladeren in het eten voor het diner van vanavond.’ De kok keek verstoord op van de keukentafel waaraan hij aan het werk was. ‘Jaja’, mompelde de huishoudster als antwoord, ‘ik ben al bezig, wees blij dat ik de deur niet liet schieten, dan hadden er makkelijk een paar ruitjes uit kunnen gaan, was je ook niet blij mee geweest.’ ‘Dat had er nog bij moeten komen’, gromde Louis. ‘Met het verkeerde been uit bed gestapt?’, Sophie probeerde er een grapje van te maken, ‘en wat ben je al vroeg aan het avondeten bezig. Is het een ingewikkeld gerecht?’ De
  OUD & WIJS Herkenningszinnen                                       Vandaag meende ik een nieuw Nederlands woord te hebben bedacht: ‘herkenningszin’. Het moest een vertaling zijn van het woord ‘ catchphrase ’, een woordje of zin, door een persoon in muziek, toneel, theater, film of televisie gebruikt als… nou ja, herkenningszin. De Googlevertaling van catchphrase bleek ‘slogan’ te zijn. Dat is om te beginnen niet echt Nederlands en dekt de lading niet, naar mijn mening. Een slogan is ook wat mensen roepen bij een demonstratie, zoals ‘M.E.! Weg ermee!’ of ‘Stop fossiele brandstof, NU!’. Dat zijn slogans. ‘ Hamsteréééén !’ is een beetje van allebei. Maar wie schetst mijn verbazing: herkenningszin was al bedacht! Al heeft het Van Dale nog niet gehaald, h et staat in allerlei wetenschappelijke verhandelingen en heeft ook met IT te maken. De eerste teleurstelling van de dag was binnen.     Maar herkenningszinnen kennen we allemaal. Het fenomeen is al heel oud, Erasmus was de eerste d

RECEPT VAN WELEER Borstplaat

  RECEPT VAN WELEER Borstplaat   Het was de avond van de 5 e december in de villa van Weleer, het landgoed van Belle de Fleurdelis. In de keuken was de Franse chef kok van mevrouw, Louis Malin, bezig met het schoonmaken en opruimen van alles wat er die dag was vuilgemaakt bij het bereiden van de maaltijden en tussendoortjes voor Belle en het personeel van de villa. Op een doordeweekse dag als deze was dat te overzien; ’s ochtends een flinke hoeveelheid eieren met spek bakken en op het versgebakken boerenbrood serveren voor de stallenjongens, de tuinman en natuurlijk de huishoudsters. Dan een exquise ontbijtje met een zachtgekookt eitje voor mevrouw, en de dag kon van start gaan. Een heel ander verhaal dan wanneer er een 4-, 5-, of zelfs 6-gangendinerdiner voor de bevriende notabelen gekookt moest worden. Dan was de kok vaak al twee dagen van tevoren aan de slag. Maar, zoals gezegd, dit was een gewone doordeweekse dag en de bezigheden waren te overzien en bijna gedaan voor de dag