RECEPT VAN WELEER Paddenstoelensoep
Met een grote glimlach op het gezicht stapte Sophie, de 1e huishoudster op het landgoed van mevrouw Belle de Fleurdelis de keuken van de Villa van Weleer binnen. Daar zat de Franse chef kok Louis net op zijn vaste plekje, de stoel naast het ouderwets-degelijke houtgestookte fornuis te genieten van een beker zelfgemaakte warme chocolademelk. Blijkbaar waren de voorbereidingen voor het avondmaal van de vrouw des huizes al zover gereedgekomen, dat er een kleine pauze ingelast kon worden waarin de vermoeide ledematen wat rust kregen en de inwendige mens een hartversterkertje kreeg. Er hing een aangename warmte in de keuken, waar de geuren van vers brood, gebak en gebakken vlees met elkaar vochten om met voorrang de neuzen van eventuele aanwezigen te plezieren.
‘Ha, daar ben je, Sophie! Je ziet er wat verwaaid uit, heb je tijd voor een beker warme chocolademelk?’, met die woorden begroette de kok de huishoudster. Dat liet zij zich geen twee keer zeggen. ‘Voor jouw chocolademelk heb ik altijd tijd, Louis! Dat hoef je mij geen twee keer te vragen. En al had ik geen tijd, dan maakte ik wel tijd, sakkerjannetje nog an toe!’ Sophie pakte een stoel bij de grote tafel in het midden van de keuken vandaan en schoof aan bij het warme fornuis. ‘Poe, poe, wat een dag! En wat een weer! Zo regent het pijpenstelen en dan is het weer een stralende lucht met een regenboog her en der. Maar fris is het wel. En die wind! Ik dacht even dat er een vervelende vent achter me liep, maar het was de wind die aan mijn rokken trok. Dat hebben we lang niet zo meegemaakt, dat het maar bleef waaien!’
Sophie begon te glunderen. ‘Ik ben naar het bos geweest. Dat vind ik altijd fijn als het flink waait. En dan ga ik op zoek naar tamme kastanjes en beukennootjes Maar daar was niet zoveel van te vinden, jammer genoeg. Maar het viel me op dat er overal paddenstoelen stonden. En toen dacht ik: dat zal Louis leuk vinden, als ik met een maaltje paddenstoelen thuiskom, als verrassing. Dus ben ik gaan plukken en heb ik mijn mandje gevuld, speciaal voor jou. Wat zeg je daarvan?’ ‘Nou, dat is een buitenkansje. Ik heb diverse heerlijke recepten met paddenstoelen. Ik ben benieuwd! Wat heb je allemaal geplukt?’ ‘Ja, weet ik veel! Paddenstoelen. Ik dacht dat jij wel wist welke de goede waren. Hier is de mand, kijk zelf maar.’ De chef kok pakte de mand en begon de diverse soorten te rangschikken. ‘Hm, Bundelmosklokje.’ ‘Ja, lief, hè?’, de huishoudster werd er enthousiast van, ‘zo’n leuk klein dingetje met dat ronde hoedje.’ De kok keek haar meewarig aan, ‘maar wel giftig. Net als de rest van je mandvol. Ik denk dat de eetbare al door mensen uit het dorp zijn geplukt. Alleen de verkeerde zijn blijven staan.’ Sophie keek beteuterd, daar was al haar moeite voor niets geweest en de verrassing verprutst. ‘Maar ik maak speciaal voor jou vanavond een lekkere paddenstoelensoep met goede paddenstoelen erin!’ Zo gezegd, zo gedaan!
En dat kunnen wij ook! Snipperde ui en de knoflook en fruit ze een paar minuten in een eetlepel olie op middelhoog vuur.
Snij alle paddenstoelen in stukken en bak ze een minuut of tien, zodat zij vocht kwijtraken. Zet een derde van de paddenstoelen apart.
Dan de bouillon erbij en breng aan de kook. Haal van het vuur en pureer tot een gladde soep. Dan de room toevoegen en weer aan de kook brengen. Even proeven of er peper en zout bij moeten.
Dan
de apart gehouden paddenstoelen er weer bij en even laten mee warmen. Serveren
in kommen of diepe borden met eventueel zelfgebakken croutons of vers gehakte
peterselie.
Reacties
Een reactie posten