Doorgaan naar hoofdcontent

FOTO VAN WELEER 60 jaar later: Beatles in Nederland

 


Donderdag 6 juni is niet alleen de verkiezingsdag voor het Europees Parlement, maar ook de 60e verjaardag van het laatste concert van de Beatles in Nederland. Vermoedelijk zijn er meer Nederlanders bij het concert geweest dan er in de veilinghal pasten, herinneringen verbleken en verworden tot een nieuwe realiteit. Er konden per concert maar 7000 mensen in de hal, maar aan de verhalen van menigeen te horen, was het een veelvoud ervan.

De concerten, er werd ook ‘s middags gespeeld, werden georganiseerd door Ben Essing, de zoon van de burgemeester van het dorpje Blokker, bij Hoorn, waar in de plaatselijke veilinghal ‘Op hoop van zegen’ gespeeld werd. Zijn vader was naast burgemeester ook voorzitter van het veilingbestuur en zo kwam de hal ter beschikking van Ben. Die was al jong beu van de dorpse mentaliteit en het verzuilde verenigingsleven en de tegenstellingen tussen Ooster- en Westerblokkers en katholieken en niet-katholieken. Om de jeugd te verenigen en bij elkaar te brengen organiseerde hij concerten en festivals vanaf 1956 en wist grootheden als Louis Armstrong, Benny Goodman en Jacques Brel naar het dorp te krijgen en in 1964 de Beatles.


 

Via impresario Dick van Gelder, die de afspraken maakt met Brian Epstein, de manager van de Beatles, komen de concerten tot stand. Willem Duys, die destijds het Grand Gala du Disque organiseerde, heeft dan al afgezien van een contract met de Beatles, daar zag hij niets in. Voor f 57.646 komen de Beatles twee dagen spelen, inclusief voorprogramma’s. Drummer Ringo Starr kan niet mee, want hij is in het ziekenhuis opgenomen met ontstoken amandelen. Via George Martin, de producer van de Beatles, wordt vervanger Jimmy Nicol gevonden, sessiedrummer en lid van de band van Georgie Fame.

 


De Beatles worden op Schiphol door een menigte uitzinnige jongelui opgewacht en ontvangen door meisjes in Volendammer klederdracht. Ze krijgen elk een Volendammer muts. In Amsterdam overnachten ze in het Doelenhotel, waar ook interviews plaatsvinden, waarbij blijkt dat de aanwezige journalisten niet echt bekend zijn met dit popfenomeen; ze weten nog niet wie van de Beatles wie is. In Hillegom wordt door de VARA een concert opgenomen waarbij door de Beatles geplaybackt wordt. De techniek staat een live tv-opname nog niet toe. De volgende dag krijgen ze een rondvaart door Amsterdam aangeboden, zodat ze ook wat van de stad konden zien, wat in andere steden onmogelijk was. De grachtenkanten stonden volgepakt met kijkers, waarvan een aantal in het water springen om hun idolen een hand te kunnen geven. Het is een gebeurtenis die ook de Beatles nooit vergeten zijn.


Het eerste concert, in de middag, was niet uitverkocht, omdat Radio Veronica de kaarten had opgekocht en die wilden doorverkopen, wat niet helemaal lukte. Niet alleen omdat Blokker moeilijk bereikbaar was bij gebrek aan een treinstation, veel jongeren moesten ook op zaterdag nog naar school. Voor het avondconcert waren wel alle 7000 kaarten uitverkocht. In tegenstelling tot veel andere concerten was er geen oorverdovend gegil van meisjes te horen, maar werd de muziek wel vaak overstemd doordat er luidkeels meegezongen werd. Dat was overigens niet zo heel moeilijk, omdat er op een tamelijk kleine installatie gespeeld werd. De zaalversterking van popmuziek stond nog in de kinderschoenen. Het bezoek beviel zozeer, dat John Lennon in 1969 Amsterdam uitkoos voor zijn ‘Bed-In’ met Yoko Ono in het Hilton Hotel.

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

RECEPT VAN WELEER Vechtvlees   De deur van de keuken van Louis, de chef-kok van mevrouw Belle de Fleurdelis, in de villa van Weleer ging met een ruk open. ‘Oeps!’, klonk het, ‘daar had ik hem bijna uit de handen laten glippen. Maar dan moet de wind vroeger opstaan dan vandaag!’ Met die woorden stapte Sophie, de 1 e huishoudster van mevrouw de keuken binnen. ‘Doe maar snel weer dicht, het waait nog hard genoeg en ik heb geen behoefte aan dode bladeren in het eten voor het diner van vanavond.’ De kok keek verstoord op van de keukentafel waaraan hij aan het werk was. ‘Jaja’, mompelde de huishoudster als antwoord, ‘ik ben al bezig, wees blij dat ik de deur niet liet schieten, dan hadden er makkelijk een paar ruitjes uit kunnen gaan, was je ook niet blij mee geweest.’ ‘Dat had er nog bij moeten komen’, gromde Louis. ‘Met het verkeerde been uit bed gestapt?’, Sophie probeerde er een grapje van te maken, ‘en wat ben je al vroeg aan het avondeten bezig. Is het een ingewikkeld gerecht?’ De
  OUD & WIJS Herkenningszinnen                                       Vandaag meende ik een nieuw Nederlands woord te hebben bedacht: ‘herkenningszin’. Het moest een vertaling zijn van het woord ‘ catchphrase ’, een woordje of zin, door een persoon in muziek, toneel, theater, film of televisie gebruikt als… nou ja, herkenningszin. De Googlevertaling van catchphrase bleek ‘slogan’ te zijn. Dat is om te beginnen niet echt Nederlands en dekt de lading niet, naar mijn mening. Een slogan is ook wat mensen roepen bij een demonstratie, zoals ‘M.E.! Weg ermee!’ of ‘Stop fossiele brandstof, NU!’. Dat zijn slogans. ‘ Hamsteréééén !’ is een beetje van allebei. Maar wie schetst mijn verbazing: herkenningszin was al bedacht! Al heeft het Van Dale nog niet gehaald, h et staat in allerlei wetenschappelijke verhandelingen en heeft ook met IT te maken. De eerste teleurstelling van de dag was binnen.     Maar herkenningszinnen kennen we allemaal. Het fenomeen is al heel oud, Erasmus was de eerste d

FOTO VAN WELEER 28 juni 1965 Beatrix verloofd met Claus von Amsberg

  Het was een van de meest bekeken foto’s van 1965: het beeld waarop prinses Beatrix gearmd door de tuin van kasteel Drakesteyn liep met een onbekende man. Er werd een heuse klopjacht ingezet om achter de identiteit van de man te komen. De foto was gemaakt door freelance fotograaf John de Rooy, die met Haagse Post-verslaggever Eelke de Jong in de bosjes rond het kasteel had gelegen. Hij had al tweemaal afgedrukt, toen het jonge paar weer vanachter een boom tevoorschijn kwam. De Rooy drukte weer af, maar het geluid van de motordrive van de camera werd gehoord en haastig blies het paar de aftocht.   Het duurt dagen voordat er duidelijk wordt wie er met de prinses in de tuin liep. Beatrix weigert zijn naam te noemen, de koningin is boos en verontwaardigd dat haar dochter niet met rust gelaten wordt, zeker bij zo’n belangrijke beslissing als wie haar echtgenoot zou kunnen worden. Ondanks aandringen bij de minister-president, KVP’er Jo Cals, door de hoofdredacteur van De Telegraaf, wa